D-vitamin rendelése

A D-vitaminokról általában

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, szervezetünk napfény hatására képes előállítani, de ha szükséges, külső forrásból is be tudjuk juttatni. Két formáját ismerjük, a D2- és a D3-vitamint. A D2-vitamint általában olajos ételekkel, például halfélékkel visszük be, a D3-vitamint pedig mi magunk állítjuk elő. Egyelőre vita tárgyát képezi, hogy ezek közül melyik hasznosul jobban, de a legtöbb szakértő azt állítja, hogy a D3-vitamint az emberi szervezet könnyebben kezeli, mivel egyáltalán nem testidegen.

D-vitamin-csalad

A D3-vitamin adagolása biztonságosabb is, mivel szervezetünk nem enged túl sok D3-vitamint keringeni a vérben. Ugyanez a gátló folyamat már nem annyira erős a D2-vitamin esetében, így azt könnyebb túladagolni.

D-vitamin előnyei

A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélcsatornából, így a csontok keménységének kialakulásában van nagyon fontos szerepe.

A D-vitamin felszívódását gátolják egyes idegen anyagok, például az ólom és a kadmium, illetve bizonyos gyógyszerek is. Ilyenkor érdemes több D-vitamint fogyasztani. Kiváló D-vitamin források a következők: halmájolajok, máj, virágpor, méz, méhpempő, tojás, tej, tejtermékek.

A D-vitamin hiányának következtében gyermekeknél angolkór, felnőtteknél csontlágyulás jelentkezik. Idős korban a D-vitaminhiány csontritkulást okoz, ennek következtében pedig a csontok gyengévé válnak, könnyen eltörhetnek és nehezen gyógyulnak. A D-vitamin alacsony szintje a vérben reumás panaszokat, cukorbetegséget, sclerosis multiplexet és vastagbéldaganatot eredményezhet. Ezenkívül a legújabb kutatások azt látszanak igazolni, hogy az alacsony D-vitaminszint a bőr daganatos megbetegedéseinek kialakulásában is szerepet játszik. 

Túladagolása következtében megnő a vér kalciumszintje, a felesleges kalcium kiválik a vérben és főleg a vesében, így növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. Éppen ezért ismert veseköves betegeknél vagy vesekőre hajlamosaknál csak kifejezett orvosi utasításra szabad D-vitamint pótolni.

A túlzott D-vitaminbevitel következtében kialakulhatnak kalciumlerakódások az erekben, érszűkület jöhet létre.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!