D-vitamin rendelése

A D-vitamin szerepe a terhesség hónapjaiban

Azt tudjuk, hogy a D-vitaminhiány legismertebb tünete az angolkór, mely során a csontok meglágyulnak. Európa szegényei között a XX. század elejéig ez a betegség igen gyakori volt, de az elmúlt pár évtizedben bebizonyították, hogy a betegség kialakulásáért az alacsony D-vitaminszint felelős. Ugyanakkor a D-vitaminnak a hiánya minden esetben megnöveli az olyan betegségek kockázatát, mint a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, csontritkulás, hosszan fennálló, súlyos D-vitaminhiány pedig meddőséget okozhat.

babavaras-dvitamin

Várandós nők számára nagyon fontos a folyamatos D-vitaminpótlás. Várandósság alatt az alacsony D-vitamin szint nagyban hozzájárul a magzat csontozatának helytelen kialakulásához és életre szólóan rossz hatással van rá. Ha az anya D-vitaminhiánnyal küzd, akkor nő annak az esélye, hogy a baba 1-es típusú cukorbetegséggel fog születni. A D-vitaminhiány ezen kívül növelheti a szülés során jelentkező komplikációk számát, súlyos esetben indokolt lehet császármetszés elvégzése.

D-vitamin pótlása a téli hónapokban

Sajnos a téli hónapok alatt az európai népességnek majdnem a fele nem jut elég D-vitaminhoz a napsugárzás hiánya miatt, Észak-Európában még ennél is több emberről van szó. A D-vitamint a szervezet a természetes napfény hatására is elő tudja állítani, azonban télen a megrövidült napok és a testünket betakaró téli ruhák meggátolják a napfény bőrig való eljutását. Ilyenkor táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell pótolni a D-vitamint.

Ételekkel sajnos nem olyan egyszerű bevinni a megfelelő D-vitamin mennyiséget, hiszen nagyon kevés élelmiszerben van elegendő D-vitamin. Az olajos halakban (hering, lazac, tonhal) találunk viszonylag nagy mennyiségben, valamint a májban, tejben és tejtermékekben.

Nyár végén, a késő délutáni órákban érdemes napozni naponta 10-15 percet, hogy megelőzzük a D-vitaminhiány kialakulását. 11 és 5 óra között ma már nem igazán javasolt tartósan a napon tartózkodni, mert nagy eséllyel leégünk, de az ezen kívül eső időszakokban megengedett a napozás.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!