A D-vitamin szerepe a terhesség hónapjaiban

Azt tudjuk, hogy a D-vitaminhiány legismertebb tünete az angolkór, mely során a csontok meglágyulnak. Európa szegényei között a XX. század elejéig ez a betegség igen gyakori volt, de az elmúlt pár évtizedben bebizonyították, hogy a betegség kialakulásáért az alacsony D-vitaminszint felelős. Ugyanakkor a D-vitaminnak a hiánya minden esetben megnöveli az olyan betegségek kockázatát, mint a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, csontritkulás, hosszan fennálló, súlyos D-vitaminhiány pedig meddőséget okozhat.

babavaras-dvitamin

Várandós nők számára nagyon fontos a folyamatos D-vitaminpótlás. Várandósság alatt az alacsony D-vitamin szint nagyban hozzájárul a magzat csontozatának helytelen kialakulásához és életre szólóan rossz hatással van rá. Ha az anya D-vitaminhiánnyal küzd, akkor nő annak az esélye, hogy a baba 1-es típusú cukorbetegséggel fog születni. A D-vitaminhiány ezen kívül növelheti a szülés során jelentkező komplikációk számát, súlyos esetben indokolt lehet császármetszés elvégzése.

D-vitamin és a fotózás kapcsolata

A D-vitamin segít felvenni a harcot a bőrhibákkal szemben. Jótékony hatással van a pattanások és a mitesszerek képződésére, így azok nem csúfítják el arcunkat. A várandósság időszaka tele van meglepetésekkel és kihívásokkal, a női test pedig rengeteg változáson megy keresztül ebben az időszakban, amit nagyon sokan szeretnének fényképen megörökíteni az utókor számára. Jó hír, hogy számos fotóstúdió kínál már profi fotózást és speciális kismama fotózást, ahol kényelmesen mindez könnyedén kivitelezhető.

D-vitamin pótlása a téli hónapokban

Sajnos a téli hónapok alatt az európai népességnek majdnem a fele nem jut elég D-vitaminhoz a napsugárzás hiánya miatt, Észak-Európában még ennél is több emberről van szó. A D-vitamint a szervezet a természetes napfény hatására is elő tudja állítani, azonban télen a megrövidült napok és a testünket betakaró téli ruhák meggátolják a napfény bőrig való eljutását. Ilyenkor táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell pótolni a D-vitamint.

Ételekkel sajnos nem olyan egyszerű bevinni a megfelelő D-vitamin mennyiséget, hiszen nagyon kevés élelmiszerben van elegendő D-vitamin. Az olajos halakban (hering, lazac, tonhal) találunk viszonylag nagy mennyiségben, valamint a májban, tejben és tejtermékekben.

Nyár végén, a késő délutáni órákban érdemes napozni naponta 10-15 percet, hogy megelőzzük a D-vitaminhiány kialakulását. 11 és 5 óra között ma már nem igazán javasolt tartósan a napon tartózkodni, mert nagy eséllyel leégünk, de az ezen kívül eső időszakokban megengedett a napozás.

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

-19% GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

Egyre több kutatás és szakember hívja fel a figyelmet a D3-vitamin korábban kevéssé ismert előnyeire és jelentőségére. Többek közt kiderült, milyen fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is.

Ár: 2839 Ft
3490 Ft
Megnézem

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

-6% BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

A készítmény hatóanyagi közül a D-vitamin hozzájárul az egyensúlyzavar és az izomgyengeség okozta esésveszély kockázatának csökkentéséhez.

Ár: 4890 Ft
5190 Ft
Megnézem

A és D vitaminhalolajból 250db kapszula (Swanson)

A és D vitamin halolajból 250db kapszula (Swanson)

Természetes forrásból származó halolaj kapszulában egyenként 5000NE A-vitamint és 400NE D-vitamint tartalmaz .

Ár: 4120 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!