A D-vitamin szerepe a terhesség hónapjaiban

Azt tudjuk, hogy a D-vitaminhiány legismertebb tünete az angolkór, mely során a csontok meglágyulnak. Európa szegényei között a XX. század elejéig ez a betegség igen gyakori volt, de az elmúlt pár évtizedben bebizonyították, hogy a betegség kialakulásáért az alacsony D-vitaminszint felelős. Ugyanakkor a D-vitaminnak a hiánya minden esetben megnöveli az olyan betegségek kockázatát, mint a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, csontritkulás, hosszan fennálló, súlyos D-vitaminhiány pedig meddőséget okozhat.

babavaras-dvitamin

Várandós nők számára nagyon fontos a folyamatos D-vitaminpótlás. Várandósság alatt az alacsony D-vitamin szint nagyban hozzájárul a magzat csontozatának helytelen kialakulásához és életre szólóan rossz hatással van rá. Ha az anya D-vitaminhiánnyal küzd, akkor nő annak az esélye, hogy a baba 1-es típusú cukorbetegséggel fog születni. A D-vitaminhiány ezen kívül növelheti a szülés során jelentkező komplikációk számát, súlyos esetben indokolt lehet császármetszés elvégzése.

D-vitamin és a fotózás kapcsolata

A D-vitamin segít felvenni a harcot a bőrhibákkal szemben. Jótékony hatással van a pattanások és a mitesszerek képződésére, így azok nem csúfítják el arcunkat. A várandósság időszaka tele van meglepetésekkel és kihívásokkal, a női test pedig rengeteg változáson megy keresztül ebben az időszakban, amit nagyon sokan szeretnének fényképen megörökíteni az utókor számára. Jó hír, hogy számos fotóstúdió kínál már profi fotózást és speciális kismama fotózást, ahol kényelmesen mindez könnyedén kivitelezhető.

D-vitamin pótlása a téli hónapokban

Sajnos a téli hónapok alatt az európai népességnek majdnem a fele nem jut elég D-vitaminhoz a napsugárzás hiánya miatt, Észak-Európában még ennél is több emberről van szó. A D-vitamint a szervezet a természetes napfény hatására is elő tudja állítani, azonban télen a megrövidült napok és a testünket betakaró téli ruhák meggátolják a napfény bőrig való eljutását. Ilyenkor táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell pótolni a D-vitamint.

Ételekkel sajnos nem olyan egyszerű bevinni a megfelelő D-vitamin mennyiséget, hiszen nagyon kevés élelmiszerben van elegendő D-vitamin. Az olajos halakban (hering, lazac, tonhal) találunk viszonylag nagy mennyiségben, valamint a májban, tejben és tejtermékekben.

Nyár végén, a késő délutáni órákban érdemes napozni naponta 10-15 percet, hogy megelőzzük a D-vitaminhiány kialakulását. 11 és 5 óra között ma már nem igazán javasolt tartósan a napon tartózkodni, mert nagy eséllyel leégünk, de az ezen kívül eső időszakokban megengedett a napozás.

D-vitamin termékek

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Herz Vegánmultivitamin komplex 60db

Dr. Herz Vegán multivitamin komplex 60db

Vegán komplex multivitamin bioaktív, jól felszívódó vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ár: 2795 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!