D-vitamin, a Nap vitaminja

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, viszonylag kevés ételben található meg. Kis mennyiségben tartalmazzák tengeri halak, a máj, a tej és tejtermékek. 

A D-vitaminnak a két legismertebb formája az ergokalciferol, a D2-vitamin, ami növényi eredetű és a kolekalciferol, a D3-vitamin, ami állati eredetű, ezt a fajtáját állítjuk elő mi is.

nap-vitamin-level

Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiszen a vér kalcium és a foszfát szintét kontrollálja, így a csontok megfelelő ásványianyag-tartalmáról valamint a csontszövet fejlődéséről gondoskodik. A D-vitaminnak köszönhetően szívódik fel a kalcium is a szervezetben, de ez a vitamin hat a sejtfejlődésre, az ideg-izom funkciókra és az immunrendszer megfelelő működésére is. A kalciferolok még a gyulladásos folyamatokat is csökkentik.

Hiánya igen komoly problémákat okozhat: leggyakrabban a növekedésben és a fejlődésben okoz gondot a D-vitaminhiány. A gyermekeknél fokozottan fennáll a D-vitamin hiánya kialakulásának veszélye: leggyakoribb okai ennek a kevés D-vitamint tartalmazó anyatej, a tápszeres táplálás, a vegyes étrend hiánya és a napoztatás hiánya. Éppen ezért az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság már egy hónapos kortól ajánlja a D-vitamin pótlását.

D-vitamin pótlása

D-vitamin pótlására a felnőtteknek is szüksége van, hiszen a D-vitaminnak viszonylag kevés természetes forrása van. A olajos halakban (tonhal, szardínia, lazac, hering), a halmájolajokban találkozhatunk D-vitaminnal. Kisebb mennyiségben a marhamáj és a tojássárgája tartalmazza. A D2-vitamint pedig a gombákban és az élesztőkben találjuk meg. (Ma éppen ebben a két formában adják a tejhez és tejtermékekhez, valamint más élelmiszerhez, amelyek természetes formában kevés D-vitamint tartalmaznak.) Szerencsére szervezetünket könnyen serkenthetjük D-vitamin termelésére, például napozással. Egy kellemesen meleg tavaszi délutánon vagy egy késő nyári délutánon napozással is biztosíthatjuk a kellő D-vitaminmennyiséget.

Napozni azokban az órákban célszerű, amikor a nap már csak laposan süt és nem érezzük úgy, hogy éget. Napi 10-15 perces napozás hatására termelődik bennünk annyi D-vitamin, amennyire szükségünk van.

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

-19% GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

Egyre több kutatás és szakember hívja fel a figyelmet a D3-vitamin korábban kevéssé ismert előnyeire és jelentőségére. Többek közt kiderült, milyen fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is.

Ár: 2839 Ft
3490 Ft
Megnézem

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

-6% BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

A készítmény hatóanyagi közül a D-vitamin hozzájárul az egyensúlyzavar és az izomgyengeség okozta esésveszély kockázatának csökkentéséhez.

Ár: 4890 Ft
5190 Ft
Megnézem

A és D vitaminhalolajból 250db kapszula (Swanson)

A és D vitamin halolajból 250db kapszula (Swanson)

Természetes forrásból származó halolaj kapszulában egyenként 5000NE A-vitamint és 400NE D-vitamint tartalmaz .

Ár: 4120 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!