D-vitamin, a Nap vitaminja

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, viszonylag kevés ételben található meg. Kis mennyiségben tartalmazzák tengeri halak, a máj, a tej és tejtermékek. 

A D-vitaminnak a két legismertebb formája az ergokalciferol, a D2-vitamin, ami növényi eredetű és a kolekalciferol, a D3-vitamin, ami állati eredetű, ezt a fajtáját állítjuk elő mi is.

nap-vitamin-level

Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiszen a vér kalcium és a foszfát szintét kontrollálja, így a csontok megfelelő ásványianyag-tartalmáról valamint a csontszövet fejlődéséről gondoskodik. A D-vitaminnak köszönhetően szívódik fel a kalcium is a szervezetben, de ez a vitamin hat a sejtfejlődésre, az ideg-izom funkciókra és az immunrendszer megfelelő működésére is. A kalciferolok még a gyulladásos folyamatokat is csökkentik.

Hiánya igen komoly problémákat okozhat: leggyakrabban a növekedésben és a fejlődésben okoz gondot a D-vitaminhiány. A gyermekeknél fokozottan fennáll a D-vitamin hiánya kialakulásának veszélye: leggyakoribb okai ennek a kevés D-vitamint tartalmazó anyatej, a tápszeres táplálás, a vegyes étrend hiánya és a napoztatás hiánya. Éppen ezért az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság már egy hónapos kortól ajánlja a D-vitamin pótlását.

D-vitamin pótlása

D-vitamin pótlására a felnőtteknek is szüksége van, hiszen a D-vitaminnak viszonylag kevés természetes forrása van. A olajos halakban (tonhal, szardínia, lazac, hering), a halmájolajokban találkozhatunk D-vitaminnal. Kisebb mennyiségben a marhamáj és a tojássárgája tartalmazza. A D2-vitamint pedig a gombákban és az élesztőkben találjuk meg. (Ma éppen ebben a két formában adják a tejhez és tejtermékekhez, valamint más élelmiszerhez, amelyek természetes formában kevés D-vitamint tartalmaznak.) Szerencsére szervezetünket könnyen serkenthetjük D-vitamin termelésére, például napozással. Egy kellemesen meleg tavaszi délutánon vagy egy késő nyári délutánon napozással is biztosíthatjuk a kellő D-vitaminmennyiséget.

Napozni azokban az órákban célszerű, amikor a nap már csak laposan süt és nem érezzük úgy, hogy éget. Napi 10-15 perces napozás hatására termelődik bennünk annyi D-vitamin, amennyire szükségünk van.

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

-19% GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
3490 Ft
Megnézem

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

BiOCo Osteofemin 50 feletti nők számára kifejlesztve, Hegyi Barbara ajánlásával! Csontok ásványi anyag veszteségének csökkentéséért, 50 év feletti nőknek!

Ár: 5190 Ft
Megnézem

A és D vitaminhalolajból 250db kapszula (Swanson)

A és D vitamin halolajból 250db kapszula (Swanson)

Kapszulánként 5000NE A-vitamint és 400NE D-vitamint tartalmaz, csukamájolajból.  Mind az A-vitamint, mind a D-vitamint fontos napi szinten pótolni a szervezetben, hiszen létfontosságú élettani folyamatokhoz járulnak hozzá.

Ár: 4625 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!