D-vitamin, a Nap vitaminja

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, viszonylag kevés ételben található meg. Kis mennyiségben tartalmazzák tengeri halak, a máj, a tej és tejtermékek. 

A D-vitaminnak a két legismertebb formája az ergokalciferol, a D2-vitamin, ami növényi eredetű és a kolekalciferol, a D3-vitamin, ami állati eredetű, ezt a fajtáját állítjuk elő mi is.

nap-vitamin-level

Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiszen a vér kalcium és a foszfát szintét kontrollálja, így a csontok megfelelő ásványianyag-tartalmáról valamint a csontszövet fejlődéséről gondoskodik. A D-vitaminnak köszönhetően szívódik fel a kalcium is a szervezetben, de ez a vitamin hat a sejtfejlődésre, az ideg-izom funkciókra és az immunrendszer megfelelő működésére is. A kalciferolok még a gyulladásos folyamatokat is csökkentik.

Hiánya igen komoly problémákat okozhat: leggyakrabban a növekedésben és a fejlődésben okoz gondot a D-vitaminhiány. A gyermekeknél fokozottan fennáll a D-vitamin hiánya kialakulásának veszélye: leggyakoribb okai ennek a kevés D-vitamint tartalmazó anyatej, a tápszeres táplálás, a vegyes étrend hiánya és a napoztatás hiánya. Éppen ezért az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság már egy hónapos kortól ajánlja a D-vitamin pótlását.

D-vitamin pótlása

D-vitamin pótlására a felnőtteknek is szüksége van, hiszen a D-vitaminnak viszonylag kevés természetes forrása van. A olajos halakban (tonhal, szardínia, lazac, hering), a halmájolajokban találkozhatunk D-vitaminnal. Kisebb mennyiségben a marhamáj és a tojássárgája tartalmazza. A D2-vitamint pedig a gombákban és az élesztőkben találjuk meg. (Ma éppen ebben a két formában adják a tejhez és tejtermékekhez, valamint más élelmiszerhez, amelyek természetes formában kevés D-vitamint tartalmaznak.) Szerencsére szervezetünket könnyen serkenthetjük D-vitamin termelésére, például napozással. Egy kellemesen meleg tavaszi délutánon vagy egy késő nyári délutánon napozással is biztosíthatjuk a kellő D-vitaminmennyiséget.

Napozni azokban az órákban célszerű, amikor a nap már csak laposan süt és nem érezzük úgy, hogy éget. Napi 10-15 perces napozás hatására termelődik bennünk annyi D-vitamin, amennyire szükségünk van.

D-vitamin termékek

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Herz Vegánmultivitamin komplex 60db

Dr. Herz Vegán multivitamin komplex 60db

Vegán komplex multivitamin bioaktív, jól felszívódó vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ár: 2795 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Chen Oliva D3 Forte4000NE kapszula 60 db

Dr. Chen Oliva D3 Forte 4000NE kapszula 60 db

Magas D3-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő lágyzselatin kapszula extraszűz olívaolajjal.

Ár: 2695 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!