A D3-vitamin jelentősége a babavárás idején

A várandósság az élet egyik legszebb és legfontosabb időszaka, ahol a kismama testének megfelelő tápanyagokra van szüksége a saját egészsége és a magzat fejlődése szempontjából. Az egyik kiemelkedően fontos vitamin ebben az időszakban a D3-vitamin, amely számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetben. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a D3-vitamin jelentőségét a várandósság alatt, és miért kulcsfontosságú a kismamák és a magzat egészségének szempontjából.

babavaras-dvitamin

A D3-vitamin szerepe egészségünk megőrzésében

A D3-vitamin (melyre a köznyelvben gyakran csupán D-vitaminként hivatkozunk) létfontosságú tápanyag szervezetünk megfelelő, egészséges működéséhez. Fontos szerepet tölt be az immunerősség megőrzésében, ami különösen fontos a várandósság hónapjaiban; hozzájárul a normál csontozat és izomfunkciók fenntartásához, továbbá szerepe van a kalcium és a foszfor megfelelő felszívódásában éshasznosulásában.

Legjobb természetes forrása maga a napfény, melynek hatására szervezetünk D3-vitamint termel. Megfelelő táplálkozással is juthatunk D3-vitaminhoz: természetes élelmi forrásai az olajos halak, a máj, a tej és tejtermékek, a tojás és egyes gombafélék. A kevésbé napfényes hónapokban azonban akkor is érdemes étrend-kiegészítőkön keresztül is pótolni a D3-vitamint, ha odafigyelünk a sokoldalú étrend betartására.

Változó tápanyagszükséglet várandósság alatt

A várandósság és a szoptatás időszakában a női test számos változáson megy keresztül, melynek következtében megnő bizonyos tápanyagok szükséglete. Ezek egyike a D3-vitamin, mely elengedhetetlen az újszülött csontozatának és fogainak megfelelő fejlődéséhez. A D3-vitamin továbbá hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, így segítve a baba szervezetét a fertőzések elleni védekezésben. 

Az anya szervezetében a D3-vitamin fontos szerepet tölt be a normál csontozatés izomfunkciók fenntartásában, mely különösen jelentős a várandóssággal együttjáró terhelés és a testtömeg gyors növekedése miatt, továbbá erősíti az anya immunrendszerének ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

A kalcium felszívódása és a csontfejlődés kapcsolata

Térjünk vissza a D3-vitamin és a kalcium felszívódásának kapcsolatára! A D3-vitamin kulcsfontosságú szereppel bír a kalcium megfelelő felszívódásában és hasznosulásában. A várandósság időszakában a magzat kalciumszükséglete kifejezetten magas, hiszen kalciumra van szükség a csontok és a fogak kifejlődéséhez.

Az anyai szervezetnek szintén nagy szüksége van az elegendő kalciumbevitelre, ennek hiányában fennáll a csontritkulás és egyéb csontrendszeri problémák kockázata.

Étrend-kiegészítők várandósság alatt

Várandósság alatt különösen fontos a megfelelő étrend betartása, hogy se a magzat, se az anya szervezetében ne lépjen fel vitaminhiány. Az elegendő tápanyagbevitel biztosításában segítséget nyújthatnak a táplálékkiegészítők: alkalmazásuk előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hogy az egyedi szükségleteinknek és egészségi állapotunknak leginkább megfelelő étrend-kiegészítőt választhassuk. 

Babaváró vitaminok - Termékajánló

1. GAL+ Babaváró 30adag Új formula

A GAL+ Babaváró vitamin a legújabb kutatások fényében lett kifejlesztve, szem előtt tartva a természetességet és életszerűséget. Azaz minden vitamint, ásványianyagot, nyomelemet ideális formában, mennyiségben és arányban tartalmaz, nem eltérve attól, ahogyan ezekhez állandó tápanyagdús, változatos táplálkozással juthatnánk. Ezen hatóanyagok mindegyike természetben megtalálható forma, jelentős részük organikus termesztésből származó (bio) gyógy- és fűszernövényekből van kivonva, így azon ko-faktorokból is tartalmaz, amelyek e növényekben aligha véletlenül vannak jelen a bennük lévő vitaminok/ásványok mellett. A napi adag biztosan tartalmazza a hatásosnak talált dózist, de nem lépi túl az életszerű mennyiségeket, azaz azt a mennyiséget, amit táplálkozással már semmilyen módon nem is lehetne fedezni.

2. WiseTree Naturals Baba-Mama multivitamin 30 adag

Baba-Mama multivitamin komplex étrend-kiegészítő - hatástöbbszöröző eljárással™ készült, egyedi összetételű, magyar termék.Aktív vitaminokat, kitűnő biohasznosulású ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz - mindazt, amire várandósság előtt, alatt, után a szervezetnek szüksége lehet. Időben elkülönítve adagolja a mikrotápanyagokat, így minimalizálja a felszívódás és a biohasznosulás során fellépő gátló (antagonista) hatásokat - ezzel nagymértékben megnöveli az összetevők hasznosuálását.

Összefoglalás

Az elegendő mennyiségű D3-vitamin bevitel elengedhetetlen a várandósság ideje alatt mind a kismama, mind a magzat egészsége szempontjából. A megfelelő csontfejlődés, az immunrendszer támogatása és kalcium-felszívódás biztosítása kulcsfontosságú a várandósság egészséges lefolyása lefolyása és a csecsemő egészsége szempontjából. Ismételten megemlítenénk az orvossal történő konzultáció szükségességét az étrend-kiegészítők szedése előtt.

D-vitamin termékek

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Herz Vegánmultivitamin komplex 60db

-11% Dr. Herz Vegán multivitamin komplex 60db

Vegán komplex multivitamin bioaktív, jól felszívódó vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ár: 2495 Ft
2795 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!