Csontritkulás

A csontritkulás vagy oszteoporózis főként az idősebb korosztályt veszélyezteti, de akár fiatalon is előfordulhat.

A kor előrehaladtával a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) száma csökken, a csontokat bontó sejtek (oszteoklasztok) száma viszont túlsúlyba kerül. A két típusú sejt közti egyensúly megbomlása az, ami végső soron csontritkuláshoz vezet. Ez a folyamat leginkább az időskori csontritkulásra jellemző, a fiatalkori csontritkulás kialakulásában más tényezők vesznek részt.

vitamin-sport

Csontritkulásra leggyakrabban egy-egy csonttörés után derül fény, de egy csontsűrűség-vizsgálattal könnyen kideríthetjük, hogy fenyeget-e minket csontritkulás.

Alapvetően az idősek számítanak veszélyeztetettnek, de ugyancsak veszélyeztetett, aki pajzsmirigy-túlműködéssel küzd (még akkor is, ha kezelik), azok, akik szteroid gyulladáscsökkentőket vagy kortizon-készítményeket szednek, akik kemoterápián estek át, azok, akik idült gyomor- és bélbetegségek miatt kialakult felszívódási zavarokkal élnek, valamint azok, akiknek kalciumtartalmú (kalcium-oxalát) veseköve van.

Csontritkulás kezelése - több D-vitamin!

Kezelésében segítségünkre lehet a D-vitamin, ezt azonban érdemes kiegészíteni K-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és mangánnal.

Mind a D-, mind a K-vitamin zsírban oldódó vitaminok, így olajos csepp formájában célszerű őket bevinni. Kalcium-készítményekből érdemes azokat választani, amelyek kalcium-citrátot tartalmaznak, mivel ez könnyebben felszívódik, továbbá ajánlott este vagy a késő délutáni órákban pótolni a kalciumot, mivel éjszaka a szervezet jobban hasznosítja.

Magnézium-készítmények esetén szintén ügyeljünk a pontos hatóanyagtartalomra! A magnézium-citrát, -kelát és -laktát kiválóan felszívódik, ellentétben a magnézium-oxiddal.

Csontritkulás kezelésére naponta 1500mg kalciumra, 600mg magnéziumra és 25-50mg mangánra van szükség, ezen kívül szükséges a D-vitamin pótlása, hogy biztosítsuk az aktív kalciumfelszívódást, továbbá K-vitaminra a megfelelő csontanyagcsere fenntartásához.

Súlyos csontritkulás esetén naponta 3-4000NE D-vitamin bevitele javasolt, mellé pedig ajánlott mind K1-, mind K2-vitamin bevitele.

D-vitamin termékek

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Herz Vegánmultivitamin komplex 60db

Dr. Herz Vegán multivitamin komplex 60db

Vegán komplex multivitamin bioaktív, jól felszívódó vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ár: 2795 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Chen Oliva D3 Forte4000NE kapszula 60 db

Dr. Chen Oliva D3 Forte 4000NE kapszula 60 db

Magas D3-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő lágyzselatin kapszula extraszűz olívaolajjal.

Ár: 2695 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!