D-vitamin rendelése

Hangulatjavítás

A D-vitamin egyik jótékony hatásai közé tartozik hangulatunk javítása. Fontos megjegyezni, hogy nem minden esetben alkalmas a hangulat normalizálására, csak akkor, ha egyértelműen a D-vitaminhiány okoz hangulatingadozásokat, esetleg depressziót. Ugyancsak érdemes kiemelni, hogy a D-vitamin nem euforizál, csupán visszaadja életkedvünket és pótlása mellett könnyebben vesszük a napi akadályokat.

hangulat-dvitamin

Télen, a napsütéses órák számának csökkenésével gyakran álmosnak, fáradtnak és kedvtelennek érezhetjük magunkat. Ez részben köszönhető az enyhe D-vitaminhiánynak, valamint a melatonin túltermelődésének. Utóbbi idővel magától is rendeződik, D-vitamint azonban ilyenkor fontos bevinnünk.

Érdemes beépíteni étrendünkbe az olajos halakat, a lazacot, a tonhalat és a heringet. Ezeket keverhetjük salátákkal, ehetjük pirítós mellé vagy készíhetünk belőlük szendvicseket, de akár meg is süthetjük őket. Hetente legalább kétszer, de inkább háromszor javasolt halat fogyasztanunk, valamint tejet, és tejtermékeket, hogy elkerüljük a D-vitaminhiány kialakulását.

D-vitamin cseppek

Ha viszont már kialakult a hiány, szóba jöhetnek bizonyos étrend-kiegészítők. A D-vitamint zsírban oldódó vitamin, így olajos formában ajánlott bevinni. Bioboltok polcain találhatunk D-vitamin cseppeket és lágykapszulákat, ezeket részesítsük előnyben. Ezek valamivel drágábbak a tablettáknál és a porkapszuláknál, de felszívódásuk is jobb.

A D-vitamin cseppet bevehetjük magában, ebben az esetben elég a nyelvünkre cseppenteni a napi adagot. Amennyiben kisgyermeknek szánjuk a D-vitamint, étellel elkeverve adhatjuk be neki. A legtöbb D-vitamin csepp íze elenyésző, így nem érezni, ha ételbe keverjük.

Depresszió kiegészítő kezelésére alkalmazhatunk D-vitamint és halolajat, továbbá hasznos, ha minennapjaink részévé tesszük a testmozgást, a jógát, vagy a rendszeres relaxálást, meditációt.

Amennyiben bármilyen antidepresszánst vagy nyugtatót szedünk, a nyugtató hatású gyógynövények alkalmazása kerülendő, mivel a gyógyszer és a gyógynövények hatása összeadódik és ezzel nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak, például aluszékonyságot, szédülést vagy fáradékonyságot.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!