A D3-vitamin szerepe a hangulat fenntartásában

A D3-vitamin hozzájárul a hangulat szabályozásához

A D3-vitamin fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában, mivel támogatja a hangulatállapotunkat befolyásoló neurotranszmitterek, például a szerotonin termelését. A neurotranszmitterek olyan vegyületek, melyek szabályozzák az idegsejtek közötti jelátvitelt, így kulcsfontosságú szereppel bírnak az agy és az idegrendszer működésében.

A D3-vitamin hiánya fokozhatja a depresszióval és szorongással kapcsolatos tüneteket - s megfordítva a gondolatot, a depresszióval vagy szorongással küzdő személyek szervezetében gyakran figyelhetünk meg D-vitamin hiányt.

hangulat-dvitamin

Szezonális hangulati változások

Télen, a napsütéses órák számának csökkenésével gyakran álmosnak, fáradtnak és kedvetlennek érezhetjük magunkat. A leggyakrabban téli időszakban, a napfénymentes órák hiányában - mely D3-vitamin hiányhoz vezet - kialakuló, szezonális depresszió jelenségét szezonális affektív zavar (seasonal affective disorder - SAD) néven tartja fent a tudomány. A fáradtság, levertség oka részben a napfényhiány miatt kialakult D-vitamin hiány. 

Vitaminok és ásványi anyagok, melyek fontosak a hangulat szabályozásában

A teljesség igénye nélkül bemutatunk még néhány vitamint és ásványi anyagot, melyek fontos szerepet játszanak a hangulatszabályozásban.

B-vitaminok: A B-vitaminok, melyeket gyűjtőnéven B-komplexként is ismerünk, fontos szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében. Hozzájárulnak az energia fenntartásához, a hangulat szabályozásához és egyes betegségek megelőzéséhez.

Omega-3 zsírsavak: Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a normál agyműködés fenntartásához, az idegek egészségének fenntartásához és a hangulat szabályozásához.

Magnézium: A magnézium fontos szerepet tölt be a stresszkezelésben és az idegrendszer megfelelő működésében. Hiánya ingerültséget, fáradtságot, zavartságot és a stressztűrő képesség csökkenését eredményezheti.

Vas: A vas hozzájárul energiaszintünk és az izomerő fenntartásához, vashiány esetén fáradtságot, levertséget, depressziós tüneteket tapasztalhatunk. 

Cink: A cinkhiány összefüggésbe hozható a depresszióval és szorongással.

Réz: Szükséges a neurotranszmitterek egészséges működéséhez.

Termékajánló: BioCo Szerves magnézium + B6 Megapack tabletta 90db

Gyógynövényekkel a jó hangulatért

Az alábbi gyógynövények természetes hangulatjavító hatásuk révén segíthetnek a levertség, rossz kedélyállapot kezelésében.

Levendula: A levendula nyugtató hatással rendelkezik, segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást. Fogyaszthatjuk teaként, illóolaját alkalmazhatjuk párologtatásra vagy fürdőzéshez.

Kamilla: Az antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkező kamilla számos jótékony hatással rendelkezik. Segíthet a belső feszültség oldásában, nyugtathatja az idegeket, ezen kívül emésztéssegítő, enyhe görcsoldó tulajdonsággal is bír.

Rhodiola (Rhodiola rosea): Az aranygyökér és rózsagyökér néven is ismeretes Rhodiola rosea segíthet a jó mentális állapot fenntartásában és az állóképesség megőrzésében. Étrend-kiegészítőként közreműködhet a szorongás és a depresszió kezelésében.

Citromfű (Melissa officinalis): A citromfű enyhe nyugtató hatással rendelkezik, segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében. Fogyaszthatjuk teaként, kapszula vagy tabletta formájában, illóolaját alkalmazhatjuk aromaterápiás célokra.

Termékajánló: Khoisan Gourmet Kamilla és levendula tea 20x2,5 g

 

D-vitamin termékek

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Herz Vegánmultivitamin komplex 60db

-11% Dr. Herz Vegán multivitamin komplex 60db

Vegán komplex multivitamin bioaktív, jól felszívódó vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ár: 2495 Ft
2795 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!