D-vitamin rendelése

A D-vitamin és a szem

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres D3-vitamin szedésével megelőzhetjük az úgynevezett AMD (age-related macular degeneration) szembetegségeket a 75 évnél fiatalabb nőknél. Ez pedig nagyon jó hír, hiszen az AMD egy igen komoly szembetegség, mivel ebben az esetben a szem hátsó részén található retina közepe károsodik, ami akár még részleges vakságot is előidézhet.

szem-d-vitamin

A kutatás 1313 nő részvételével készült Amerikában. Észrevették, hogy szoros kapcsolat figyelhető meg a nők vérének D-vitamin szintje és az AMD kialakulásának esélye között. A legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkező nőkben 59%-kal ritkábban alakult ki a betegség, mint a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező nőknél. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ezt a pozitív hatást csak azoknál a nőknél tapasztalták, akik táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel vitték be a D-vitamint a szervezetükbe, tehát a napon töltött idő nem befolyásolta az eredményeket és a vitamin hatását.

Mi az AMD nevű szembetegség?

Az AMD egy korral összefüggő szembetegség, az 50 év feletti embereknek körülbelül 2%-át érinti, így a világon több millió AMD-s beteg van. A betegség teljesen fájdalommentes, ugyanakkor folyamatosan romlik a centrális látás (ezt használjuk olvasáskor, íráskor, autóvezetéskor). Nem okoz teljes látásvesztést, mivel nem érinti a perifériás látást. Két típusa van: korai/száraz és nedves. Az utóbbi veszélyesebb és gyorsabb lefolyású. Ugyanakkor az esetek 90%-ában száraz AMD-ről beszélhetünk. A betegség az 50 év feletti nők között gyakoribb. A dohányzás növeli az AMD kialakulásának esélyét.

A retina működésének romlása azonban utalhat cukorbetegségre is. Ha látásromlást igazolnak nálunk és a retina érintett, akkor mindenképpen érdemes egy laborvizsgálatra elmennünk és vércukorszintünket ellenőriztetni, akár visszamenőleg is. Emellett indokolt lehet egy terheléses vércukorvizsgálat is, de ennek megállapítását bízzuk szakemberre!

Látásunkat nemcsak D-vitamin bevitelével javíthatjuk, hanem halolajjal, fekete áfonyával vagy luteinnel. Ezek mindegyikét megtaláljuk kapszula vagy tabletta formájában, a fekete áfonya esetén érdemes a kapszulát választani, mivel koncentráltan tartalmazza a hatóanyagokat. Halolaj esetén ez pont fordítva van, célszerű az olajnál maradni, mivel hatóanyagtartalma ennek magasabb.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!