A D-vitamin és a szem

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres D3-vitamin szedésével megelőzhetjük az úgynevezett AMD (age-related macular degeneration) szembetegségeket a 75 évnél fiatalabb nőknél. Ez pedig nagyon jó hír, hiszen az AMD egy igen komoly szembetegség, mivel ebben az esetben a szem hátsó részén található retina közepe károsodik, ami akár még részleges vakságot is előidézhet.

szem-d-vitamin

A kutatás 1313 nő részvételével készült Amerikában. Észrevették, hogy szoros kapcsolat figyelhető meg a nők vérének D-vitamin szintje és az AMD kialakulásának esélye között. A legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkező nőkben 59%-kal ritkábban alakult ki a betegség, mint a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező nőknél. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ezt a pozitív hatást csak azoknál a nőknél tapasztalták, akik táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel vitték be a D-vitamint a szervezetükbe, tehát a napon töltött idő nem befolyásolta az eredményeket és a vitamin hatását.

Mi az AMD nevű szembetegség?

Az AMD egy korral összefüggő szembetegség, az 50 év feletti embereknek körülbelül 2%-át érinti, így a világon több millió AMD-s beteg van. A betegség teljesen fájdalommentes, ugyanakkor folyamatosan romlik a centrális látás (ezt használjuk olvasáskor, íráskor, autóvezetéskor). Nem okoz teljes látásvesztést, mivel nem érinti a perifériás látást. Két típusa van: korai/száraz és nedves. Az utóbbi veszélyesebb és gyorsabb lefolyású. Ugyanakkor az esetek 90%-ában száraz AMD-ről beszélhetünk. A betegség az 50 év feletti nők között gyakoribb. A dohányzás növeli az AMD kialakulásának esélyét.

A retina működésének romlása azonban utalhat cukorbetegségre is. Ha látásromlást igazolnak nálunk és a retina érintett, akkor mindenképpen érdemes egy laborvizsgálatra elmennünk és vércukorszintünket ellenőriztetni, akár visszamenőleg is. Emellett indokolt lehet egy terheléses vércukorvizsgálat is, de ennek megállapítását bízzuk szakemberre!

Látásunkat nemcsak D-vitamin bevitelével javíthatjuk, hanem halolajjal, fekete áfonyával vagy luteinnel. Ezek mindegyikét megtaláljuk kapszula vagy tabletta formájában, a fekete áfonya esetén érdemes a kapszulát választani, mivel koncentráltan tartalmazza a hatóanyagokat. Halolaj esetén ez pont fordítva van, célszerű az olajnál maradni, mivel hatóanyagtartalma ennek magasabb.

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

-19% GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
3490 Ft
Megnézem

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

BiOCo Osteofemin 50 feletti nők számára kifejlesztve, Hegyi Barbara ajánlásával! Csontok ásványi anyag veszteségének csökkentéséért, 50 év feletti nőknek!

Ár: 5190 Ft
Megnézem

A és D vitaminhalolajból 250db kapszula (Swanson)

A és D vitamin halolajból 250db kapszula (Swanson)

Kapszulánként 5000NE A-vitamint és 400NE D-vitamint tartalmaz, csukamájolajból.  Mind az A-vitamint, mind a D-vitamint fontos napi szinten pótolni a szervezetben, hiszen létfontosságú élettani folyamatokhoz járulnak hozzá.

Ár: 4625 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!